Agile 360 Derece

Döndü Özlü
3 min readMar 12, 2020

Merhabalar,

Bestcloudfor.me teknoloji firmasında Product Owner olarak çalışıyorum. Bu yazımda sizlere teknoloji sektörüyle yayılmaya başlayarak şirket içindeki tüm departmanların kullanımına geçen Agile’dan bahsediyor olacağım.

Biz de Bestcloudfor.me olarak süreçlerimizi yönetmek için bir agile methodu olan scrumban’ı uyguluyoruz. Kısaca bahsetmek gerekirse projelerimiz için Backlog’umuzu oluşturup her hafta sprint planlama toplantılarımızda verdiğimiz story pointler üzerinden task atamalarımızı yaparak planlamamızı yapıyoruz.

Sprint’imizi koşarken product owner, team lead ve teknik ekipten oluşan takım üyeleri olarak her sabah daily adında 15 dakikalık toplantılarla dün ne yaptık, bugün ne yapacağız ve bizi blocklayan bir konu/kişi var mı birbirimize aktarım yapıyoruz. Daily’ler bizim için hem ekip içi iletişimi sağlayan bir araç görevi görüp hem de yaptığımız işin detaylarını paylaşacağımız bir alan yaratıyor.

Sprint sonunda ise tasklarımızı review ederek done statüsüne çekiyoruz. Sprint sonunda müşterilerimizle yapılan çalışmaların raporunu paylaşıyoruz.Yürütmüş olduğumuz süreci aşağıdaki şemada da görebilirsiniz.

İki haftalık periyotlar sonunda ise takım içi retrospective toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılarda takım üyelerimiz kendi fikirlerini şeffaf bir şekilde çekinmeden dile getirebiliyorlar.

Agile Türkiye Etkinlikleri

Bestcloudfor.me olarak agile süreçlerini benimsediğimiz için kendimi bu konuda geliştirmek istedim ve Agile Türkiye’nin düzenlemiş olduğu eklinliklere katılmaya başladım. Bu etkinlikler oldukça başarılı, hem eğlenceli hem öğretici. Etkinlikler genelde üç oturumdan oluşuyor, her oturumda agile süreçlerini uygulayan ve bu konuda deneyimlerini anlatmak isteyen firmalardan konuşmacılar bize sunum yapıyorlar. Sizlerle katıldığım ilk agile etkinliğinde edindiğim bulgularımdan bahsetmek isterim;

Öncelikle belirtmeliyim ki Türkiye’de halihazırda uygulanan yöntemleri düşündüğümüzde agile dönüşümü yeni bir süreç ve bir sürü büyük firma agile ile daha yeni tanışıyor. Geleneksel düzenden agile düzene geçmek ise özellikle hiyerarşinin olduğu firmalarda çok sancılı bir süreç. Departman müdürlerinin bu süreçle Product Owner ya da Scrum Master olduğu ve aslında takım içinde herhangi bir yöneticinin olmadığı, herkesin kendi sorumluluğunu ve insiyatifini alması gerektiği bir agile düzene geçişten bahsediyoruz.

Bu geçişin sağlıklı olması açısından başvurulan yollar ise aşağıdaki gibidir:

Firmalar agile dönüşümünden önce agile eğitimi alıyorlar: Böylelikle tüm ekip üyeleri aynı noktada toplanmış oluyor. Herkes aynı bilgi ile bir geçişe tabi tutulmuş oluyor ve birbirinden ne bekleyeceğini biliyor.

Dış kaynaklara da agile eğitimi verilmeli: Biliyorsunuz ki firmalar gerektiğinde dış kaynak ile çalışmak durumundadır, ancak siz firmanız bünyesinde agile ile süreçlerinizi yönetirken dış kaynaklarınız farklı bir yol izlerse ekip içinde senkronizasyon sorunu yaşanır. Yine aynı noktada buluşabilmek için bu eğitimi birlikte çalıştığımız dış kaynak çalışanlarımıza da sağlamalıyız.

Bu yeni olguda tam bir takım ve tek yumruk olarak hareket etmek çok önemli, takımın başarısı için bir kişinin işini iyi yapması yeterli değil, tüm takım üyelerinin aynı başarıya sahip olması gerekiyor. Eski düzendeki gibi kulaklığını tak, otur, işine yoğunlaş, kimseye destek olma ve kahraman ol, amacımız bunlar değil. Takım içinde bilgi aktarımı her üyenin aynı bilgiye sahip olması ve kendini geliştirebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Takım içinde bir kişinin başarısız olması demek tüm takımın başarısız olması demek oluyor.

Son olarak belirtmek istiyorum ki bu yeni düzene geçiş ve sonrası için yöneticilerimizin desteği bizim için büyük önem taşıyor. Peki neden? Çünkü, geleneksel düzene alışmış ve bu düzene tabi tutulmuş kişiler bir şeylerin kendilerine dayatılmasına alıştığından sadece kendilerinin sorumluluğunda olan bir sürece hemen adapte olamıyorlar. Bu kişiler yeni düzeni gereksiz ve zor bularak direniyorlar. Bu direnişi kırmak için agile dönüşümünün ne kadar gerekli olduğunu birilerinin onlara geleneksel yönetim biçiminin bir parçası olan yöneticilerimiz aracılığı ile, yani alışkın oldukları yöntemle anlatılması gerekebiliyor. Bundan dolayı yöneticilerin desteğini alan agile dönüşüm süreçlerinin daha başarılı ilerlediği görülüyor.

Bu yazımda sizlerle Bestcloudfor.me olarak bizim agile konusunda nasıl ilerlediğimizden kısaca bahsedip Agile Türkiye’nin düzenlemiş olduğu ve benim katıldığım ilk etkinlikten bulgularımı paylaştım.

Bir sonraki yazımda ise yine agile konusuna değinmek istiyorum.

Görüşmek üzere

Döndü

--

--